55-tums TV bäst i test – Hitta den bästa 55-tums TV:n för dig

55-tums TV bäst i test – Hitta den bästa 55-tums TV:n för dig

TV:n har utvecklats genom åren. Alla vet att de har blivit plattare och tar inte upp så mycket plats – men de har också blivit större i skärmen. Det fanns en tid då ett 40-tums TV ansågs vara enormt och praktiskt taget en lyx. De dagarna är förbi, och det är dags att uppgradera din TV-upplevelse. 55 tum är en bra storlek för en TV – den passar in i vardagsrummet, och du kan se bilden utan problem. Och det ser också snyggt ut.

Och nuförtiden är bilderna så skarpa att du inte längre behöver oroa dig för kvaliteten när de visas på en så stor skärm – faktiskt tvärtom. Bilden är så skarp nuförtiden att den är en fröjd att titta på – särskilt om du har en TV som kan visa 4K-upplösning. Och gissa vad, TV-apparaterna i den här testen kan göra det. Det är de kapabla till!

Men vad ska man välja? Det finns många tillverkare på marknaden, och det kan vara svårt att förstå vad alla olika TV-apparater kan göra – och hur mycket av det du faktiskt behöver. Vi vill hjälpa dig lite på vägen med vår 55-tums TV-test. Vi har därför valt ut fem olika 55-tums TV-apparater som vi tycker är fantastiska val. Du behöver bara fundera över vilka funktioner som appellerar mest till dig.

Top 4 55-tums TV

3201153070
3201568216
#ProduktÅterförsäljarePrisLager

Viktigt att veta om testen är att mansportalen.se inte testar produkterna själva. Våra tester är baserade på andras recensioner, popularitet på marknaden och andra källors tester. Du bör betrakta våra tester som ett sätt att få en översikt över några av de bästa och mest populära produkterna idag.

LG OLED55C24LA

Find LG OLED55C24LA här:

ÅterförsäljarePrisFraktLager
13828.00 SEK119.00 SEKUNKNOWNTill butik

LG OLED55C2

Denna TV från LG har en mängd spännande funktioner som kan ge dig en ännu bättre upplevelse framför TV:n – oavsett om du tittar på en film, spelar på en spelkonsol eller bara ser dagens nyheter. Den har bland annat en funktion som LG kallar Brightness Booster – den ger upp till 20% mer ljusstyrka, så du kommer att uppleva att färgerna lyser starkare och ser mycket vackrare ut.

En fantastisk gaming-TV

LG OLED55C2 har flera teknologiska framsteg från LG, inklusive inbyggd FreeSync och G-Sync, som hjälper till att ge dig en skarp bild även när det går fort i de senaste och mest intensiva spelen. Bilden kommer alltid att vara skarp.

Sportavisering

Du känner säkert igen situationen: Det är en viktig match, men barnen och frun har något de absolut MÅSTE titta på. Här har LG utvecklat ett system som kan hjälpa dig. Du kan faktiskt ställa in TV:n för att följa en match så att du kan få en liten uppdatering på skärmen när något händer i matchen – medan du tittar på något annat.

Specifikationer:

 • Upplösning: 3840 x 2160 (4K UHD)
 • HDMI-ingångar: 4
 • Uppdateringsfrekvens: 100 Hz

LG OLED55B2

I 55-tums TV har LG valt att skapa en suverän bild. Samtidigt har de fokuserat på att denna bild ska användas. TV:n levereras nämligen med program installerade för nästan alla tänkbara streamingtjänster: Netflix, HBO Max, Disney+, Prime Video och många, många fler. Det finns alltid något att titta på – och något för alla smaker.

Självupplysta pixlar

Detta är ett stort steg framåt när det gäller att få den perfekta bilden på skärmen. Tidigare har det fungerat så att en TV har en bakgrundsbelysning som lyser upp skärmens pixlar bakifrån. Nu har man istället utvecklat ett sätt där pixlarna själva avger ljus. Det kan låta mycket tekniskt, men i praktiken innebär det att bilden blir mycket skarpare och färgerna mer realistiska.

Avancerad kurvjusteringsprogram

TV:n har en inbyggd AI-programvara som automatiskt kan justera kurvprofilen baserat på bilden på skärmen. Den kan därför justera färgåtergivningen till viss del så att den passar just den bild du ser på skärmen, så färgerna alltid är perfekta.

Specifikationer:

 • Upplösning: 3840 x 2160 pixlar (4K UHD)
 • HDMI-ingångar: 4
 • Bildfrekvens: 100 Hz
Samsung QE55Q70B

Find Samsung QE55Q70B här:

ÅterförsäljarePrisFraktLager

Samsung QE55Q70B

Denna 55-tums Samsung-TV har många funktioner som gör den till en intressant TV. Till exempel finns det appar för direktströmning i TV:n, och det finns även tillägg som kommer att förbättra din upplevelse om du vill använda TV:n för spel på en PS5 eller Xbox X. Den har inbyggd grafikhanttering från AMD, som tillverkar grafikkort. Detta innebär att du alltid får en skarp bild som inte hackar även i de mest intensiva spelsituationerna.

Ambient Mode

En stor TV är häftig att ha, men den kan verka lite tråkig när den hänger släckt på väggen. Inte längre. När den här TV:n är i standby-läge kan du ställa in den så att den visar bilder på skärmen och ser ut som en vacker målning. TV:n är dessutom så tunn att den faktiskt ser ut som en realistisk målning.

Inspelning och pausning av TV

Med denna Samsung TV kan du spela in de program som sänds så att du kan titta på dem när du har tid. Och om du tittar på ett program eller en film men behöver ta en paus för en kopp kaffe eller liknande? Då pausar du bara programmet tills du är redo igen.

Specifikationer:

 • Storlek: 55 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160 pixlar (4K UHD)
 • HDMI-ingångar: 4
 • Bildfrekvens: 100 Hz

Sony XR-55A80K

Sony XR-55A80K är utformad för att sätta fokus på bilden så att du alltid får en fantastisk upplevelse. Ett av deras åtgärder för att uppnå detta har varit att använda en smalare rambekräftningsteknologi som de kallar för Premium Metal Flush Surface design. I praktiken innebär detta att TV:n har en smal och diskret ram så att du lättare kan fokusera på själva bilden på skärmen.

Röststyrning

Det moderna TV:n har blivit ännu mer modernt. Du kan styra den här TV:n genom att bara prata med den. De dagar är förbi då fjärrkontrollen är borta – eller de situationer när du sitter bekvämt tillbaka i soffan och inte orkar luta dig framåt för att ta fjärrkontrollen som ligger på soffbordet.

Sammanför streamingtjänster i en

Sony har valt att skapa ett system som samlar alla streamingtjänster i ett enda gränssnitt. Du kan därför enkelt och snabbt få en översikt över vilka filmer och serier du kan hitta online – och var du hittar dem. Det gör det extremt enkelt att hitta något – och kanske samtidigt extremt svårt att välja när det finns så många bra alternativ.

Specifikationer:

 • Storlek: 55 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160 pixlar (4K UHD)
 • Antal HDMI-ingångar: 4

Vilken TV är bäst?

Det är en ganska svår fråga att svara på direkt, eftersom det i hög grad beror på dina krav och förväntningar på en TV. Du bör överväga om du har speciella preferenser när det gäller om TV:n ska användas för spel eller inte, om den bör ha den senaste bildtekniken eller om du kanske söker andra funktioner som kan förbättra din upplevelse framför skärmen.

Det beror också lite på om du har en föredragen tillverkare, som kan påverka din attityd och dina förväntningar. Om du har en föredragen tillverkare kan du med fördel besöka deras webbplatser för att hitta deras produkter. I vår test har vi valt olika ledande tillverkare, så det finns något för alla.

Vad ska jag vara uppmärksam på när jag köper en TV?

Du bör naturligtvis vara uppmärksam på storleken. Det är naturligtvis coolt att ha en stor TV, men det kan faktiskt också bli för stort – om det t.ex. inte finns plats på bordet eller väggen. Det finns dock några mer tekniska saker att titta på.

TV:ns upplösning är faktiskt ganska viktig att titta på – och det är faktiskt ganska lätt att förstå. Numera är de flesta TV-apparater redan 4K eller 4K UHD. Bilden i normal 4K är tekniskt sett något bredare, men skillnaden är inte något du kommer att märka. Så du kan säkert gå efter TV-märkt med antingen 4K eller 4K UHD – och vi rekommenderar starkt att du gör det. Det är den standard som producenterna riktar sig mot, och även om du skulle kunna titta på filmer och så vidare på en vanlig HD-TV kommer du faktiskt att få en något sämre upplevelse om din TV inte lever upp till den nya standarden.

Om du är typen som gillar att ansluta en spelkonsol till TV:n är upplösningen naturligtvis också mycket viktig. Men du bör också vara uppmärksam på saker som TV:ns uppdateringsfrekvens och liknande. De moderna konsolerna kan köra upp till 120 FPS, så du kan med fördel gå efter en TV som kan visa 120 Hz.

Förutom detta finns det naturligtvis andra saker du kommer att titta på. Här tänker vi särskilt på de många funktioner som olika TV-apparater har, som sträcker sig mycket brett, så det finns något för varje tänkbart behov. Dessa kan du med fördel jämföra för att hitta precis vad du behöver. Vi har inkluderat ett bra urval av dessa i vår 55-tums TV-test, så du kan med fördel läsa igenom vår test.

Hur stor TV ska jag ha?

Vad är den faktiska storleken på en 55-tums TV? Det betyder faktiskt bara att TV:n är 55 tum, vilket mäts diagonalt över skärmytan, så dessa TV-apparater kommer i princip att ha samma storlek på skärmen. Den faktiska storleken på hela TV:n beror naturligtvis på ramen, men du kan generellt anta att den är lite mindre än 125 cm bred och 72 cm hög.

Det riktiga svaret är att det i hög grad beror på hur nära du sitter TV:n. Ju längre bort du sitter, desto större TV bör du ha. Men du bör också ta dessa riktlinjer med en nypa salt. Eftersom det är häftigare att se filmer och serier på en större TV – speciellt i dag när bilden alltid är så skarp att den stora skärmen inte längre ger en pixlad eller suddig bild. Allt ser fantastiskt ut, och det ser ännu fantastiskare ut på en större TV.

Vi anser att 55 tum är en riktigt bra startpunkt. Här får du verkligen en TV-storlek där du kan fördjupa dig i vad du tittar på, och du är nästan garanterad en fantastisk upplevelse varje gång (om du inte låter din fru eller barn bestämma – då garanterar vi ingenting).

De större TV-apparaterna är också bra om du använder din TV för en spelkonsol, t.ex. en PS5. Upplösningarna på moderna spelkonsoler är höga, och det blir en mycket mer episk upplevelse att hacka demoner eller skjuta motståndare på en större TV. Allt blir snabbt mycket mer episkt på det här sättet.

Läs gärna vår guide om storleken på din TV.

Behöver man annat än en TV?

Behöver du verkligen köpa något mer? Nej.

Skulle vi rekommendera dig att göra det? Ja.

En stor platt-TV är häftig, och den kan ge dig en helt fantastisk filmupplevelse. Men om du vill ge upplevelsen lite extra, rekommenderar vi att du skaffar en soundbar också. Det är en typ av högtalare som du placerar framför TV:n för att få en bättre ljudupplevelse – och som generellt också inkluderar en subwoofer och flera extra högtalare som du kan placera runt soffan. “Runt soffan” är det viktiga här, för det är precis så du får den perfekta surroundljudet.

Ljudet i en soundbar är bättre än ljudet i även de bästa TV-apparaterna, och surroundljudupplevelsen hjälper dig att få den bästa upplevelsen med filmer och TV; du kan verkligen fördjupa dig i det! Om du vill ha inspiration om vilken soundbar du ska köpa för att komplettera din nya TV, kolla då vår bäst-i-test-soundbar, så är du säker på att få den ultimata upplevelsen!

Fungerar min TV med en Playstation/annan konsol?

Här är det korta svaret: Ja.

Du kommer att märka att alla moderna TV-apparater har en inbyggd HDMI-port, som är vad dessa konsoler använder. Så du kan enkelt och snabbt koppla konsolen till TV:n och börja spela utan problem eller konfiguration. De TV-apparater vi har tittat på i vår 55-tums TV-test har alla flera HDMI-portar, så du kan gott ha flera enheter anslutna till TV:n samtidigt, så att du inte behöver byta kablar hela tiden, bara för att du vill använda en annan enhet. Det kräver inte mer än att du byter kanalen på fjärrkontrollen.

Hur rengör man en TV?

Rengöring av en TV är faktiskt ganska enkelt och snabbt. Det mesta av tiden kan du helt enkelt torka av skärmen med en mikrofiberduk, som tar bort allt damm direkt, helt utan att du behöver trycka mot skärmen eller använda vatten – så du är säker på en snabb och skonsam rengöring av TV:n. Om det är något som inte kan tas bort med en mikrofiberduk rekommenderar vi att du köper en skärmtvätt, där du oftast får en liten sprayflaska som du helt enkelt använder för att spruta lite rengöring på skärmen och sedan torkar av den med den medföljande trasa. Det är också enkelt och skonsamt och är specifikt utformat för ändamålet. Du behöver därför inte använda vatten, vilket alltid medför risken att elektroniken påverkas negativt av vatten.

Vad kostar en 55-tums TV?

Det varierar lite och beror på tillverkare, extra funktioner och mycket annat. Men de är billigare än någonsin. Numera kan du faktiskt få dem till nästan samma priser som en 30-tums TV kostade för några år sedan. I vår 55-tums tv-test har vi valt olika prisintervall, så det finns något för alla – men du kan med fördel hålla ögonen öppna för erbjudanden på 55-tums TV om du inte redan har en speciell modell som du är förtjust i.

FAQ

Hur stor är en 55-tums TV i cm?

Storleken mäts diagonalt över skärmen, och 55 tum motsvarar ungefär 140 cm. Om du vill veta hur mycket den tar på väggen betyder det i praktiken att din TV med ramen kommer att vara cirka 125 cm bred och cirka 72 cm hög.

Hur långt bör man sitta från en 55-tums TV?

Det rekommenderade avståndet för en 55-tums TV med 4K-upplösning är minst 1 meter. Det rekommenderade avståndet har minskat mycket under åren, och det beror på att det är det avstånd som anses vara optimalt så att du inte kommer att kunna se de individuella pixlarna – 4K TV- skärmar är så skarpa i bilden att avståndet har blivit minimalt.

Vilken TV ska man köpa?

Det beror mycket på behov och önskemål. Som grundregel bör du leta efter en TV med 4K eller 4K UHD i en storlek som passar ditt hem. Moderna TV-apparater har många extra funktioner, och du bör överväga vilka av dessa du behöver och fatta ditt beslut utifrån det.

Relaterade inlägg

Gamingstol test – De bästa gamingstolarna

Gamingstol test – De bästa gamingstolarna

Hårprodukter test – De 7 bästa hårprodukterna enligt recensioner

Hårprodukter test – De 7 bästa hårprodukterna enligt recensioner

Rakapparat bäst i test – Topp 7 bästa rakapparaterna

Rakapparat bäst i test – Topp 7 bästa rakapparaterna

Bäst i test soundbar – Den bästa soundbaren enligt test

Bäst i test soundbar – Den bästa soundbaren enligt test