Chromebook test – En översikt över olika Chromebooks

Chromebook test – En översikt över olika Chromebooks

I den moderna vardagen är vi ofta på språng – och när så är fallet är det härligt att ha en bärbar dator som är lätt att ta med och använda överallt. Oavsett om det är för studier, arbete eller bara allmänt bruk har den bärbara datorn verkligen gjort sin väg in i våra dagliga liv. Och det är naturligtvis ett område som ständigt utvecklas: Datorerna blir bättre hela tiden – men de blir också mindre och enklare att transportera. Här kommer Chromebooken in i bilden.

En Chromebook är en modern bärbar dator som är utformad för att vara så liten och lätt som möjligt. Man har valt att fokusera på molnlagringsteknik, vilket har gjort intern lagring överflödig. Alla dina dokument lagras i molnet där de är säkra, även om du förlorar din dator – och man har därför sparat utrymme i själva maskinen. Chromebooks är därför snabba, tunna och lätta, och de är perfekta att ta med på resan där du snabbt och enkelt kan ta fram den och fortsätta arbeta.

Men vilka Chromebooks finns på marknaden? Vad kan de och vilken ska du välja? I vår Chromebook-test väljer vi att titta på några av dessa frågor, och vi hoppas att vår Chromebook-test hjälper dig att välja rätt maskin för just dina behov!

I vår Chromebook-test har vi valt att fokusera på modeller från olika märken, som alla är utmärkta maskiner, men som ändå har lite skillnader i sina funktioner.

Top 3 chromebooks

3202511788
3204342101
#ProduktÅterförsäljarePrisLager

Viktigt att veta om testen är att mansportalen.se inte testar produkterna själva. Våra tester är baserade på andras recensioner, popularitet på marknaden och andra källors tester. Du bör betrakta våra tester som ett sätt att få en översikt över några av de bästa och mest populära produkterna idag.

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836 82KN001XMX

Find Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 14M836 82KN001XMX här:

ÅterförsäljarePrisFraktLager

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 82KN001XMX

Lenovo har i många år arbetat med att göra sina bärbara datorer mindre, så det är naturligt att de har intagit Chromebook-territoriet. De har kombinerat den slanka designen med en dator som ger dig perfekt prestanda när du är på språng, så du alltid kan få något arbete gjort när du sitter på tåget eller liknande.

Matt skärm

Lenovo IdeaPad 3 Chromebook 82KN001XMX har en matt skärm så att du inte behöver störas av reflexer när ljuset kastas på skärmen. Du kan därför sitta någonstans där ljuset kommer in utan att behöva försöka blockera solen. Men det är inte allt de har lagt in i skärmen.

Touchskärm

Den matta skärmen har också pekskärmfunktioner så att du kan styra den direkt. Detta är bra om du till exempel bläddrar genom bilder och behöver zooma in – du kan göra det enkelt och snabbt på precis samma sätt som på en smartphone.

Specifikationer:

 • Skärmstorlek: 14 tum
 • Tjocklek: 18,6 mm
 • Vikt: 1,3 kg
 • Upplösning: 1920 x 1080 (Full HD)
 • Batteritid: Upp till 16 timmar

Galaxy Chromebook 2 360 XE525QEA-KB1SE

I Galaxy Chromebook 2 360 XE525QEA-KB1SE har Samsung lyckats packa avancerad teknologi i en mycket liten och lätt dator. De har fokuserat på att göra den så lätt och portabel som möjligt, men de har ändå lyckats inkludera kraftfulla system i enheten – inklusive möjligheten att använda den moderna Wi-Fi 6, som ger snabbare trådlös internetanslutning.

Väger endast 1,28 kg.

Den här modellen är den lättaste i vår Chromebook-test, och det är faktiskt svårt att föreställa sig att man kan få så mycket funktionalitet i en dator som nästan inte väger någonting. Den är väldigt lätt att ta med sig, och du kan enkelt placera den i en väska utan att den blir obekväm att bära runt på.

Extremt hög upplösning

Skärmen på den här Chromebooken är också något utöver det vanliga. Skärmen har en upplösning på hela 2560 x 1600, vilket är mycket för en bärbar dator. Det ger en fantastiskt skarp bild där du enkelt kan se alla små detaljer.

Specifikationer:

 • Skärmstorlek: 12,4 tum
 • Tjocklek: 16,9 mm
 • Vikt: 1,28 kg
 • Upplösning: 2560 x 1600 pixlar

ASUS Chromebook Flip 14 C434TA-AI0554

Letar du efter en Chromebook som kan göra lite mer än de andra? Då är detta modellen för dig. Vi har valt att inkludera den i vår Chromebook-test eftersom den presterar mer än många av de andra modellerna på marknaden. Du kan därför köra tyngre uppgifter och program när du är på språng, utan att behöva oroa dig för att datorn inte kan hålla jämna steg.

IPS-skärm ger vackrare färger

ASUS Chromebooken levereras med en modern IPS-skärm som ger dig lite extra jämfört med de flesta andra skärmar. Den här typen av skärm är särskilt stark när det gäller färgåtergivning, och du kommer därför att märka att de saker du ser på den är lite vackrare och mer utmärkande, vilket ger en bättre upplevelse.

Hela 8 GB RAM

Chromebooks är i grund och botten kända för att ha lite mindre RAM, men det gäller inte för den här modellen från ASUS. Den har faktiskt hela 8 GB RAM inbyggt i systemet, så den har bättre möjlighet att hantera tyngre program eller många program samtidigt utan att bli långsam.

Specifikationer:

 • Skärmstorlek: 14 tum
 • Tjocklek: 15,7 mm
 • Vikt: 1,45 kg
 • Upplösning: 1920 x 1080 pixlar (Full HD)

Vad är en Chromebook?

En Chromebook är på många sätt inte så olika en vanlig bärbar dator. Det som främst skiljer den från vanliga bärbara datorer är sättet den lagrar data. En Chromebook är utformad så att all data du sparar, som dokument och liknande, lagras med hjälp av molnbaserad lagring – du har därför inte dokumenten direkt på datorn. Det innebär att mycket av den interna lagringen har kunnat sparas, så fokus istället har varit på att göra enheten mindre, billigare och snabbare. I den moderna världen är vi nästan alltid online, och du kommer därför sällan uppleva detta som problematiskt. Det innebär naturligtvis också att om något skulle hända med datorn har du fortfarande alla dina dokument, eftersom de lagras i molnet.

Som du kan se på de utvalda modellerna i vår Chromebook-test tar en Chromebook upp mycket litet utrymme och är också mycket lätt. Detta beror på att man har skurit ner onödiga funktioner och stått kvar med en extremt portabel dator som kan tas med och användas överallt utan att det blir irriterande eller obekvämt.

Vad kan en Chromebook?

När det gäller arbete, studier och vanligt datoranvändning kan en Chromebook i stort sett göra samma saker som en vanlig bärbar dator. Den gör det bara mindre och lättare att ha med sig. Den är därför idealisk för studenter och personer som har ett jobb där de behöver ha sin dator med sig när de är på språng – men den är också bra att ha hemma, där du till exempel enkelt kan ta med datorn ut på terrassen och njuta av bra väder medan du arbetar.

Chromebooken är dock inte optimal för till exempel spel eftersom bristen på intern lagring kan hindra installationen av extremt lagringskrävande spel. Den kräver också en internetanslutning för att du ska få full åtkomst till dina dokument – men mängden data detta faktiskt kräver är så liten att du enkelt kan klara det med kortvarig delning av internet från en telefon om du befinner dig på en plats där det inte finns trådlöst internet.

Varför ska jag välja en Chromebook?

Du bör välja en Chromebook eftersom den är en modern bärbar dator som är lätt att ha med överallt. Du kommer inte att begränsas av att du måste ta med den, oavsett om det är med bil, tåg eller cykel, eftersom den tar upp mycket mindre utrymme och väger mycket mindre än många alternativ på marknaden. Förutom det är den snabb och effektiv, eftersom onödiga funktioner har tagits bort för att fokusera på bekvämlighet och prestanda.

Det är också det perfekta valet för studenter, eftersom Chromebooks ofta är billigare än alternativen utan att vara sämre – så du behöver inte kompromissa med prestandan bara för att du lever på studiestöd.

Varför kallas det en Chromebook?

Den kallas en Chromebook eftersom den använder Googles operativsystem ChromeOS. Detta är specifikt utformat för den här typen av datorer och det är det som hjälper till att säkerställa att du får maximal prestanda ut av maskinen. Operativsystemet är utformat för att vara snabbt och enkelt att starta upp, vilket innebär att du aldrig behöver vänta på att datorn ska genomgå en lång startprocess – den är redo direkt.

Trots att det är Google som har utvecklat operativsystemet som används i alla Chromebooks finns det ändå Chromebooks från nästan alla stora datortillverkare. Du kan därför enkelt hitta en modell från det märke du föredrar, och i vår Chromebook-test har vi valt att inkludera några modeller från några av de ledande tillverkarna på marknaden för att ge dig ett brett utbud av alternativ.

Vilken Chromebook ska jag välja?

Det beror i hög grad på dina behov och personliga preferenser, både när det gäller prestanda, storlek, pris och även tillverkare, eftersom detta är viktigt för många. Det finns också många funktioner och egenskaper som varierar mellan olika modeller, och det är naturligtvis inte alla dessa som kommer

att vara relevanta eller spännande för dig, så det handlar om att bedöma vad du känner skulle vara fördelaktigt för dig i en Chromebook. I vår Chromebook-test har vi tagit med olika modeller från olika tillverkare som alla har något unikt att erbjuda, så du kommer utan tvekan att hitta något som passar perfekt för dina behov. Vi har också inkluderat modeller med olika priser, så alla kan vara med.

Vad kostar en Chromebook?

Chromebooks är i de flesta fall något billigare än andra bärbara datorer, vilket är en stor fördel för många. Detta beror på att det inte har varit nödvändigt att inkludera stor intern lagring och liknande, och man har generellt haft möjlighet att sortera bort vissa funktioner, vilket innebär att priserna kommer att vara lägre. Du kommer att upptäcka att du enkelt kan hitta rimliga Chromebooks redan från ett par tusen kronor. Du kommer också ofta att kunna hitta Chromebook-erbjudanden där du kan hitta dem till ännu bättre priser.

FAQ

Vad är skillnaden mellan en dator och en Chromebook?

En Chromebook är en form av bärbar dator som använder sig av cloud-saving för att lagra dina dokument i molnet. De är därför snabbare, lättare och billigare eftersom en del av lagringsutrymmet har sparats bort.

Vilka fördelar finns det med en Chromebook?

Fördelen med en Chromebook är att den är lättare, snabbare och billigare än andra liknande bärbara datorer. Detta beror på att den använder cloud-saving för att lagra dina dokument i molnet, och därför behöver den inte samma typ av maskinvara.

Varför får man inte använda en Chromebook?

Man får använda en Chromebook, till exempel för arbete och vidareutbildning. Det finns dock vissa komplikationer när det gäller integrerade läroprogram, vilket har resulterat i att Datainspektionen har suspenderat användningen av dem i många kommuners skolor.

Relaterade inlägg

Gamingstol test – De bästa gamingstolarna

Gamingstol test – De bästa gamingstolarna

Hårprodukter test – De 7 bästa hårprodukterna enligt recensioner

Hårprodukter test – De 7 bästa hårprodukterna enligt recensioner

Rakapparat bäst i test – Topp 7 bästa rakapparaterna

Rakapparat bäst i test – Topp 7 bästa rakapparaterna

Bäst i test soundbar – Den bästa soundbaren enligt test

Bäst i test soundbar – Den bästa soundbaren enligt test